Speciale lezing: Naar een ethische ethiek - kunst als spiegel van de tijd

Mensen hebben geleidelijk toegang gekregen tot politieke, sociale, economische en culturele rechten, de pijlers van beschaving; velen blijft echter het recht op waar kunstgenot onthouden door ondoeltreffende kunsteducatie. Het is asociaal om mensen nog voor te houden dat je kunst subjectief moet benaderen. Dat laat niet-ingewijden aan hun lot over. Het ontzegt ze het recht op kunstgenot. Kunstgenot is maar totaal als men kunst totaal begrijpt.

Datum

  • do 22 december 2022
    van 14.00 u tot 16.00 u

Locatie

Cinema Walburg
Kerkstraat 28
3930 Hamont-Achel

Prijs

€ 9,00

Info

Daartoe kan de individuele expressie en emotie van de kunstenaar niet bijdragen, want die kennen we niet, zeker als het grootste deel van de kunst uit de wereldgeschiedenis anoniem is overgeleverd. Ook kleur, toon, lijn en compositie, de vormentaal, volstaan niet om het kunstwerk totaal te vatten en te genieten. Welke kleur is immers de mooiste?
Hoe dan alle kunst, ook hedendaagse kunst onmiddellijk toegankelijk maken? Wat is de sleutel tot kunstgenot? Wat wel objectiveerbaar en concreet is, is de mate waarin het kunstwerk zijn tijd gecondenseerd weerspiegelt, de essentie van een tijd vat. Een cultuurproduct dat deze eigenschap niet heeft, bezit geen esthetische kwaliteiten.
Kunst is spiegel, samenvatting en barometer van zijn tijd en niet van de subjectiviteit van de kunstenaar. Grote kunstenaars zijn sensoren van veranderende tijden en van wat daarin als essentieel werd beschouwd: daarom is kunst ook nooit statisch, maar moet ze vernieuwend zijn, creatief, mee met de tijd.

Voordracht Dr. Jan Vaes.

Alle activiteiten